TEMAN-TEMAN KU YANG HOT & CUN

Friday, May 15, 2015

HAFEESZ BERCUTI KE KRABI


Assalamualaikum dear followers, readers, haters, lovers and sesapa jer lah.. Setelah sekian lama mendiamkan diri gara-gara berpindah ke pejabat yang baru, hari ni baru lah terdetik hati nak update blog ni.. Aku plan nak ke Krabi ni dari awal tahun lagi, siap booking ticket flight ngan member2 lagi... U know what, aku nyaris cancel my trip becoz kawan2 aku leh plak cancel last minit.

Punya lah pujuk bdk ofis aku follow aku ke Krabi, alhamdullillah ade lah mmber 1 department nk join trip ke Krabi ni.. Fuhhhh legaaa... Kitorg pon terus pi wat passport,. Tips nyer adalah cepat awal2 pagi ke imigresen. Tapi kalau buat kat Pejabat Imigresen Wangsa Maju,, x sampai 3 jam settle suma..

Tarikh keramat 10/5/2015 bermula lah trip ke Krabi.. Nak disimpulkan, sampai je Krabi terus beli simcard Thailand and then minx taxi bawak kitorg ke Krabi Cozy Place kat Krabi Town. Tetiba driver taxi tu berhenti plak kat tour agent.. Malas nak citer banyak, kitorg book jer lah Phi Phi Island Trip untuk hari kedua, then Tiger Cave Temple, Emerald Pool & Hot Spring utk hari ke3. Total untuk 2 org kami kena bayar 4500 bhat. Agak mahal kalau compare harga kat Ao Nang,.. So tips nyer, if kalau korang suka environment yang happening, bising dan riuh, korg jangan stay kat Krabi Town, korg booking lah hotel kat Ao Nang tp slightly expensive sikit lah compare to hotel Krabi Town.


So, trip hari pertama x buat ape pon, cuma malam tu kitorg menyinggah lah kat Night Market Krabi. Fun lah dia punya pasar malam, ade bdk buat breakdance, ade live show, ade org main alat muzik. Kebetulan hari tu ade big festival Krabi 365 Days. So mmg crowd bertimbun2 and sangat lah meriah. Sempat lah grab terus souvenir untuk family & ofismate.

Esok pagi tu kitorg siap2 pukul 8.30 am untuk ke Ao Nang for Phi Phi Island Trip, Ade lah lebih kurang 8 pulau kitorg pegi, tapi total yg kitorg berhenti mandi ade lah 3 pulau. Snorkeling 2 kali, Tour Leader tu plk mmg sempoi, cakap kelate ok. Siap sediakan kitorg buah-buahan lepas snorkeling tu. Untuk trip ni korang x perlu risau, pakej kitorg amik ni mmg siap dgn lunch. Lunch dia terbaikkkk.. So dapat lah jimat sikit kat situ.

Lepas tu, malam mcm biasa kitorg berjalan-jalan je kat Krabi Town. Tak wat ape sgt... Lebih kepada aktiviti santai,,

Hari ke3 kitorg siap2 dalam pkul 9 pagi dah ade org amik kitorg untuk trip ke Tiger Cave Temple,. Kat sini, korang kena prepare mentally & physically.. Nak daki gunung tu 1237 anak tangga bukan senang wehhh,, Dah lah mula2 kitorg dah salah masuk. Jauh jalan sampai dalam hutan, patah balik baru lah jumpa tangga temple tu... Sejujurnya xde ape pon kat atas tu, cuma korang akan nampak view krabi. Tu jer. Kalau suruh aku daki lagi sekali, tobat nasuha aku xnak. Hahaha. Yang penting masa tu aku habis jugak naik ke puncak.

Then, dah penat2 tu, tour leader bawak kitorg ke Hot Spring Waterfall. Ni pon x best sangat, biasa2 jer. Kitorg rendam2 kaki, pastuh chow g lepak kedai makan, Hahaha. Then baru lah ke Emerald Pool. Ni fun. Suka giler,.. Kat sini memang aku berendam jer lah cerita dia sebab dah kepenatan naik puncak gunung tu. Air dia memang warna emerald,. cantik. Terpukau ngan ciptaan Allah.

Balik jer dari Emerald Pool, kitorg lepak jap kat hotel, pastuh sewa motor g menjelajah Ao Nang plk cari makan kat situ.. Hari terakhir ni mmg kitorg makan kaw-kaw punye kat Bam Boo Restaurant. Kitorg habis dalam 900 bhat utk 2 orang. hahaha. Memang melantak habis.

So esok nyer balik lah ke Malaysia. So konklusinya jalan2 kat krabi ni mmg bajet rendah lah... Aku cuma spend dalam RM700 jer untuk 4 hari. Tak termasuk tayar motor pancit masa on the way ke Ao Nang. Hahaha. So saranan aku adalah, g lah melancong ke Krabi, xperlu risau tentang perbelanjaan sbb mmg ke Krabi adalah percutian bajet.

So ni sikit pic ceq share ngan hangpa sumaaaaa naaaa

















P/s: Nak ke Hong Kong plk lah lepas ni

5 comments:

Fariz Nordin said...

Simple je baca trip ni..teruskan share trip2 murah next time..nk jdikan rujukan..

ibuveronza said...

info yang sangat bagus. thenks

Ain Rahman said...

nice sharing. thank u

Anonymous said...

700 tmsuk tket flight x? Blh bg no tour agent tu x or email dia..sbb planning nk gi krabi bln 4 ni

nufiyoy@gmail.com said...

Best..!